Tevékenységünk

Ibránytej - A tejtermelésben a jövőben is van fantázia


A Szabolcs – Szatmár Bereg megyei Ibrány város határában járva felvidul a magyar szarvasmarha – tenyésztés és magyar tejtermelés alakulását figyelemmel kísérő lelke. Az útról istállók látszanak, és olyan fehér falú épületeké, amelyek arra vallanak, nem régen készültek.  – Igen, élet is van benne – írta cégünkről a közelmúltban az országos Tejipari Hírlap munkatársa.

Szokolai István műszakvezetőnk nyilatkozott akkor a cégünkről, aki elmondta: a magánszemélyek által alakult társaság 1995 októberében alakult, amikor megvették az üresen álló szarvasmarha – telepet, azt rekonstrukció keretében felújították, és 400 kiváló Holstein vemhes üszővel népesítették be. A szarvasmarha - tenyésztés és tejtermelés mellett tejfeldolgozást, takarmánygazdálkodást, léalmatermesztést, és mezőgazdasági szolgáltatásokat is végzünk. Jelenleg 1079 szarvasmarha – állományunk, amiből 547 tenyésztehén. A tenyésztői munkához világranglistán szereplő apaállatokat használunk. 

Valljuk: a jövő egyik záloga a genetika, a másik az állomány jó etetése, vagyis a takarmánytermelésre is hangsúlyt fordítunk.

Gazdaságunk 20.000 l tej befogadására alkalmas, két hűtőtároló tartállyal rendelkezik, illetve a tej gyors lehűtéséhez pillanathűtővel. Az Ibránytej Kft. havonta 150 – 200 ezer liter tejet dolgoz fel, az összes tejtermelése évente 4.5 – 5 millió liter, ebből 4. – 4.1 millió liter nyerstejet a Sole-Mizo Zrt. – nek értékesítünk. A tejüzemünkben túró, tejföl, vaj, iskolatej, kakaó, és túrórúd kerül előállításra. 

A termékek zöme Szabolcs megyében, és a két szomszédos megyében kerül a polcokra. Az értékesítés saját autóinkkal körjáratszerűen működik. A Farmtej Kft – vel, mint rokon társasággal együtt forgalmazzuk a polytasakos tejet.

A tejtermelésben lesz fantázia a jövőben is, mert a tej, és tejtermékek fogyasztásáról az emberek a jövőben sem mondanak le.