Ügyvezetői nyilatkozat

Tejpiaci egyeztetés - Demonstrációt szerveznek a termelők több településen
Budapest, 2014. július 4., péntek (MTI) - Tüntetést rendez a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizottsága több településen is július 8-án - közölte a bizottság pénteken az MTI-vel.


    „A demonstráció keretében jövő kedden Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezőgazdasági munkagépekkel - tájékoztatta az MTI-t Hegedűs Imre, a bizottság vezetője, a TSZSZT egyik alapító tagjának, a Bicske Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nek a vezérigazgatója.
    Elmondta: a termelők a tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szemben. Emellett figyelmeztetni akarnak egyes, aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedőket arra, hogy preferálják a magyar tejtermékeket.
    Hangsúlyozta: a bizottság elvárja azt is, hogy a kormány puszta erkölcsi támogatás helyett szigorúbb piacszabályozó intézkedésekkel vessen gátat az import aránytalanul nagy mennyiségű forgalmazásának.
    A bizottság pénteki közleménye szerint soha nem látott mennyiségben áramlik Magyarországra az import tej és tejtermék, elsősorban ultrapasztőrözött tej és félkemény sajtok formájában. A terméktanács információi szerint ezért a magyar feldolgozóknál az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű eladatlan árukészlet halmozódott fel, így kénytelenek a nyerstej felvásárlási árát csökkenteni.
    A testület számításai szerint a tej kilogrammonként 10 forintos árcsökkenése éves viszonylatban 14 milliárd forint kárt okoz a magyar tejtermelőknek, és ugyanennyit a feldolgozóiparnak.
    A mintegy 350 tejtermelőt képviselő TSZSZT elnökségének tejtermelő tagjaiból alakult Demonstrációs bizottság közleményében jelezte: amennyiben a kereskedelmi láncok továbbra is előnyben részesítik a gyanúsan olcsó külföldi tejtermékek forgalmazását, számítani lehet a demonstráció "időbeni, térbeni és hangulati" kiszélesítésére.” ( MTI )
A közleményre reagálva cégünk ügyvezetője az alábbi nyilatkozatot teszi: 
„Támogatjuk a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács akcióját, miszerint a termelők a tiltakozással a fogyasztók figyelmét kívánják felhívni arra, hogy részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket.
Emellett tiltakozunk az ellen is, hogy az önkormányzatok és más nagyobb megrendelők a gyártást nem folytató kereskedő cégeket részesítik előnybe a hazai nyerstejet előállító, termelő, és feldolgozó cégekkel szemben. 
Fel kívánjuk hívni továbbá - a lakossági fogyasztókon kívül - a közbeszerzésre kötelezett megrendelők, önkormányzatok figyelmét arra is, hogy a kormány törekvésének megfelelően az iskolatej program végrehajtása keretében is támogassák a magyar termelőket, a magyar gyártókat.”


                                dr. Pál Gabriella
                                     ügyvezető