Tényleg sok fehérjét kell fogyasztani a sportolóknak?

Mozgás közben izzadással vizet veszítünk, a kalóriaégetéssel pedig tápanyagokat használ fel a szervezetünk. Sportolás után ezért mielőbb érdemes visszaállítani az egyensúlyt mind a folyadék, mind pedig bizonyos tápanyagok pótlásával. Edzés közben az izmokat számtalan mikrosérülés éri, a gyors regenerációhoz elsősorban fehérjékre és igen, egy kis szénhidrátra is szükség van!

 

A fehérjék a szervezetünk fenntartásához, a különböző életfolyamatokhoz szükséges létfontosságú tápanyagok közé tartoznak. A fehérjék építőkövei az aminosavak. Húsz olyan aminosav van, ami részt vesz az emberi test fehérjéinek felépítésében, ezek közül kilencet a szervezetünk egyáltalán nem vagy csak korlátozottan képes előállítani, ezért ezeket a táplálékokkal kell bevinnünk. A táplálkozási ajánlások szerint napi kalóriabevitelünk kb.15 százalékát kell fehérjékkel elfogyasztani. Ez vegyes táplálkozás mellett felnőtt korban testtömegünk függvényében 0.8-1 g/testtömeg kg mennyiséget jelent, például egy 60 kg-os nőnek napi 48-60 g fehérjére van szüksége.

 

A teljes értékű, vagy elsőrendű fehérjék az összes esszenciális, vagyis a szervezetünk által nem előállítható aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben. Ide sorolhatók az állati eredetű élelmiszerek, vagyis a tej és a tejtermékek, a húsok, a felvágottak, a tojás, a halak és a tenger gyümölcsei. Ezért nagyon fontos, hogy mindhárom főétkezés (reggeli, ebéd és vacsora) tartalmazzon ilyen típusú fehérjét is.

 

Ha barmilyen kérdésed, véleményed van a témával vagy iskolatej programmal kapcsolatban, akkor írj bátran az iskolatej@farmtej.hu e-mail címünkre és lehető leghamarabb válaszolunk rá.