Heteken belül döntés születhet az áfa csökkentésről

A tejágazat szereplői szeretnék elérni, hogy egyes tejtermékek is bekerülhessenek az áfa csökkentési körbe. Javasolják, hogy a folyadéktejet, a félkemény sajtot (trappista sajtot), valamint a tehéntúrót is az áfa csökkentés körébe sorolja a kormány. 

A kormány a közeli hetekben foglalkozik majd a sertés- és baromfihús áfájának csökkentésével – erősítette meg a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának az agrárgazdaságért felelős államtitkár. 

Czerván György az áfa mértékről szólva kijelentette: szerinte rendkívül bonyolult lenne teljesen új kulcsot bevezetni, ezért szinte biztos, hogy a Magyarországon alkalmazott egyetlen kedvezményes kulcsot, az ötszázalékosat alkalmazzák majd. Hozzátette: a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is támogatja a tárca áfával kapcsolatos terveit. Döntés még nincs, de jó esély van rá, hogy megszületik – tette hozzá. 

A műsorban elhangzott: a termékpálya más résztvevői is örülnének a kedvezményes áfakulcsnak. A Hajnal-táj információi szerint azonban csak a sertés- és a baromfihúst érinti majd az adómérséklés, a kormányzat ugyanis nem elsősorban az intézkedés piaci vonatkozásait vizsgálja, hanem mint a rezsicsökkentés egyik lehetőségét veszi figyelembe. 

(forrás: www.mr1-kossuth.hu – tejtermek.hu)