Gyerekek! Tudtátok?

Amíg az Európai Unió országaiban a tej döntően a tehéntejet, kisebb mértékben, bár növekvő arányban a kecske- és juhtejet jelenti, addig a Közel Keleten a kecskék és tevék, a Távol Keleten a vízi bivalyok, Lappföldön pedig a rénszarvasok tejét fogyasztják.


Néhány közösségben más fajok tejét is felhasználják, mint például Afrikában a zebuét (Bos indicus). A kanca- és szamártej hosszú időn keresztül fontos szerepet töltött be az eurázsiai síkságok pásztorainak táplálkozásában.

A teheneket napjainkban már általában géppel fejik naponta kétszer vagy háromszor. Európában a lefejt tej legnagyobb részét pasztőrözik. A pasztőrözés egy 15 mp-ig tartó, legalább 72°C-os hőkezelést jelent, ami elegendő ahhoz, hogy elpusztítsa a nem spóraképző kórokozókat és a hőre érzékeny mikroorganizmusokat. A spórák ugyanakkor ellenállnak a hőkezelésnek. Ez az egyik oka annak, hogy a tejet még pasztőrözést követően is hűtve kell tárolni, meggátolva a spórával rendelkező mikrobák felszaporodását.

A nyári szünetben a szabadidőtök eltöltéséhez az Ibránytej Kft. színezőt ajánl számotokra!

Színezzétek kedvetekre, készítsétek el érdekes technikák felhasználásával, és ha van kedvetek küldjétek el a fotót a kész művetekről nekünk is! (Írjátok rá a neveteket is a képre!)


Jó szórakozást kívánunk!


Várjuk az elkészült képeket az ibranytej@ibranytej.hu  - ra, amit a weboldalunkra is szívesen felteszünk!


 Az Ibránytej Kft. vezetősége