Gyerekek! - Mesélő ételek

A tej és a tejtermékek tele vannak tápanyagokkal - mint például kalcium, fehérjék, D, A és B12 vitamin - és sokféleképpen segítenek megőrizni az egészségedet. Ma, ők maguk a tejtermelésben résztvevő szereplők, a tehén, a tej, a joghurt és további barátaik mesélnek nektek egy tanulságos történetet. Jó szórakozást hozzá!

 

Tehén: Sziasztok, srácok… Nagyon rossz híreim vannak. Nem tudok veletek menni túrázni… :-( A nagyimnak eltört a lába, és segítenem kell neki.

Tej: Jaj ne! Szegény. Hogy történt?!

Tehén: Nem is tudom. Egyszerűen megcsúszott a konyhában, de nem is esett nagyot, ezért nem értem, miért sérült meg ennyire a lába. Most begipszelték, és a gipsz rajta is fog maradni egy egész hónapig. Annyira sajnálom!

Joghurt: Nem lehet, hogy a kalciumhiány az oka? … Iszik rendszeresen tejet, és szokott tejtermékeket is enni?

Tehén: Tejet? Tejtermékeket? Nem hiszem… Én sem szoktam, csak ha a szüleim rám parancsolnak!

Tej: De Tehén, a tejben és a tejtermékekben rengeteg a kalcium, és arra igazán nagy szükségük van a csontjainknak és a fogainknak. A csontjaink adnak a testünknek tartást, nekik köszönhetjük, hogy ülni, állni és mozogni tudunk.

Sajt: Ahogy növekszel, a csontjaidnak is növekedniük kell. Amíg gyerek és tizenéves vagy, a csontjaid gyorsabban nőnek, mint későbbi életed során. Hogy a csontjaid egész biztosan elég erősek legyenek, és egész életedben elbírjanak, nagyon fontos, hogy sok kalciumot tartalmazzon a mindennapi étrended. Ezt mondd el a nagyidnak is!

Birka: Erről úgy gondoskodhatsz, ha rendszeresen iszol tejet és eszel tejtermékeket, míg növésben vagy. Ezekben az ételekben nagyon sok kalcium van.

Tej: De a tejből és a tejtermékekből származó kalcium nem csupán az egészséges csontok számára nélkülözhetetlen. A fogainkat egy zománc nevű anyag borítja. Ez a testünkben található legkeményebb anyag. Ha nem lenne ez az erős réteg a fogainkon - amelyek főleg kalciumból állnak -, még egy banánt se tudnánk megenni anélkül, hogy fájdalmat ne okozna.

Birka: Ezenkívül a testünkben mindenfelé sejtek találhatók: a vérünkben, a bőrünkben, az izmainkban és így tovább. Ezek a sejtek folyamatosan azért fáradoznak, hogy a testünk azt csinálja, amit szeretnénk. Viszont sok fehérjére és vitaminokra van szükségük a működésükhöz. A tej és a tejtermékek ezeket a fontos tápanyagokat is tartalmazzák.

Joghurt: Ezt ugyan nem sokan tudják, de más fontos anyagok mellett a tejben sok víz is van. Így a tej fontos szerepet játszhat a testünk folyadékellátásában is.


Tehén: Köszönöm, srácok! Ezt mind elmondom a nagyimnak, és én magam is követem majd a tanácsaitokat. A mi családunkban nem lesz több törött láb!

Ha Ti magatok is tanultatok a meséből, mondjátok el szüleiteknek, nagyszüleiteknek is a tanulságát! Hisz tudjátok, a tejben rejlő fontos tápanyagok nemcsak a nagyinak, nektek is segítenek!

Fogyassz valódi magyar tejet!
Igyál a suliban is Farmtejet!