A VM rendelete a 2013. évi óvoda-, és iskolatej program szabályozásáról

 A Vidékfejlesztési Minisztérium kéri az óvoda-, és iskolatej program eddigi résztvevőit, hogy az új szabályozást alaposan tanulmányozzák át. A rendelet ITT is letölthető!

További újdonság, a korábbi szabályozásokhoz képest, hogy jelentősen bővül a 100 százalékos támogatásban részesülő önkormányzatok száma. A legfontosabb változás az, hogy 2013-ban már nem minden esetben az önkormányzat az általános iskolák intézményfenntartója. 
Általános szabály szerint a 3000 lélekszám alatti települések önkormányzataitól a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ a szakmai irányítás mellett a működtetéssel járó feladatokat és ezek költségét is átvállalja. Az ennél nagyobb lélekszámú településeknél a feladatok az önkormányzat hatáskörében maradnak. Az óvodák fenntartói továbbra is az önkormányzatok lesznek.

Az óvoda-, és iskolatej program eddigi (2004-2012) szabályozásában meghatározó szerepük volt az önkormányzatoknak. A fenntartó váltások miatt a VM a program 2013. évi szabályozásában alapvető változtatásokat hajtott végre: egyrészt továbbra is biztosított a közvetlen feldolgozói igénylési lehetőség, másrészt a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ is csatlakozni tud a programhoz.


( felhasznált forrás: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium)