A tej védő tápanyagtartalma

A tej víztartalma


A tej nagyobb hányadát a víz alkotja. Ezért a napi tejfogyasztással bevitt vízmennyiség éppen úgy betölti a víz biológiai szerepét, mint az ivóvíz. Szomjoltó, hőmérséklet szabályozó, oldószere a vízben oldódó tápanyagoknak, véd a kiszáradástól, szállítóeszköze a tápanyagoknak, oxigénnek, szén-dioxidnak.

A tej zsírtartalma


A tejzsírok mennyisége függ a tejelő állat korától, tápláltságától, a takarmányozásától, a tejelés időszakától, a fejés módjától.

A tejzsírok


A tejzsírok apró, különböző méretű gömböcskék formájában láthatóak a tej felszínén. A tejzsírok a vaj- és tejszín-készítmények fő komponensei.

A tej vitaminjai


A tej, biológiai feladatát tekintve, szinte az összes vitamint tartalmazza, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. A zsírban oldódó vitaminjainak élettani hatásai: A-vitamin látás erősítése; D-vitamin csonterősítés; E-vitamin immunrendszer erősítés; K-vitamin a véralvadást segíti. A vízben oldódó vitaminok közül a C-vitamin sajnos a pasztőrözésnél elbomlik, de a B-vitamin család tagjai segítik az idegrendszer működését, a bőr egészséges fejlődését.

A tej ásványi anyagai


A tej jelentős foszfor és kalcium forrás. Mindkét elem az emberi csontok kialakulásában játszik fontos szerepet a magzati élettől az öregkorig. Az egyéb ásványi anyagok – Fe, Mn, Mo, Zn, Cu – is fontos alkotói az ember szervezetének még akkor is, ha naponta csak néhány mikrogramm a szükségletük. Vérszegénység, hajhullás, idegrendszeri problémák gyógyításában van szerepük.


(felhasznált forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/elelmiszeripar/nyersanyagok-feldolgozasa-az-elelmiszeriparban)