A kormányzat arra törekszik, hogy a lehető legtöbb uniós támogatást kapják a magyar tejtermelők

Az agrárminiszterek 2015.09.15 tanácsülésén - i Magyarország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb uniós támogatást kapják meg a magyar tejtermelők - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.


Czerván György emlékeztetett: az uniós agrárminiszterek kedden döntenek mintegy 400 millió euró - 120 milliárd forint - rendkívüli támogatás elosztásáról az EU tejtermelőinek. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a támogatásból a termelésarányos 1 százalék felett részesüljenek a magyar gazdák.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a tejpiaci válságra való tekintettel, amelynek hatására a tej felvásárlási ára literenként 110-115 forintról mára literenként 70-75 forintra csökkent, Magyarországon már hoztak intézkedéseket az ágazat támogatására. A tavalyi 29 milliárd forintos éves támogatási keretet 49 milliárd forintra emelték.
Emellett a fel nem használt krízisalapból is jut a gazdáknak pénz. Ugyancsak segítséget jelent a tejtermelőknek, hogy a támogatási előleget már október közepén elkezdik fizetni, és nem 50, hanem 70 százalékos arányban - tette hozzá.

(forrás:http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/ - MTI)