5 ok, miért igyál minden nap tejet

1. Erősíti a csontokat

Ahogy már említettük az emberi szervezet nem termel kalciumot, így kénytelenek vagyunk azt külső forrásból pótolni. A napi szükséges 1000-1200 milligram adagot pedig a legideálisabb tejből és tejtermékekből bevinni, a szervezet ugyanis innen „nyeri ki” legkönnyebben az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumot. A kalcium csontokba való beépülése kb. 25 éves korban fejeződik be, így különösen fontos, hogy fiatalon rendszeresen gondoskodjunk bevitelről, ha erős csontokat szeretnénk.

 

2. Fontos tápanyagokat tartalmaz

A tej és a tejtermékek fogyasztása azonban nemcsak a kalcium tartalmuk miatt ajánlott. Ezek ugyanis olyan ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat és fehérjéteket rejtenek, amikre szükséged van, ha szeretnéd megőrizni egészséged.

 

3. Segít az alvásban is

Gondoltál már arra, amikor álmatlansággal küzdesz, hogy bárányok számolgatása helyett tejet igyál? Pedig a tej az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, azaz melatonin tartalma. Úgyhogy ha legközelebb csak forgolódsz az ágyadban, irány a hűtő!

 

4. Jótékonyan hat a szívre és az erekre is

A tej nemcsak a csontok erősítésében segít, de a ketyegődre és az ereidre is jó hatással van. Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei szerint azok, azoknál az alanyoknál, akik rendszeresen ittak tejet ötven százalékkal kevesebb volt az agyvérzés, de segített a vérnyomás csökkentésében és a jó koleszterin szint növelésében is.

 

5. Nemcsak egészséges, de finom is!

Bár most legtöbbször magáról a tejről beszéltünk, azonban nem szabad elfelejteni, hogy megannyi finom tejtermék is készül tehéntejből, aminek a rendszeres fogyasztása ugyanúgy pozitív hatással van rád, mintha csak tejet innál.

 

Ha barmilyen kérdésed, véleményed van a témával vagy iskolatej programmal kapcsolatban, akkor írj bátran az iskolatej@farmtej.hu e-mail címünkre és lehető leghamarabb válaszolunk rá.