Várhatóan emelkedik a tejtermékek átadási ára augusztusban

„Elkerülhetetlen a tejtermékek kereskedelmi átadási árainak emelése, augusztustól ezért átlagosan legalább 8-10 százalékos - termékféleségenként differenciált mértékű – fogyasztói ár - emelkedés is várható” - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.


    A terméktanács közleménye az áremelkedés okaként az unió tejpiacán kialakult növekvő keresletet említi, ami már nemcsak az alapanyagot, a nyerstejet érinti, hanem többletigény mutatkozik a tejpor és a feldolgozott termékek piacán is. Emellett érvényesül az e-útdíj bevezetésével megjelenő többletköltségek hatása, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat terhelő változása, továbbá az, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok  rontják az egyenletes alapanyag-ellátás biztonságát.
    
    Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek kifejtette: a fogyasztói árakban az átadási árak - átlagosan 8-10 százalékos - növekedése  a legtöbb esetben várhatóan érvényesülni fog. A fogyasztói árak emelkedése valószínűleg az alacsonyabban feldolgozott termékkörben érvényesül elsősorban, például a folyadéktej, a trappista sajt, tejföl, tehéntúró árában. A magasabban feldogozott, nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó termékek ebben a tekintetben kevésbé rugalmasak a szakember szerint.
    A közlemény emlékeztet: a terméktanács már tavaly augusztusban előre jelezte, hogy a piaci tendenciákat figyelembe véve 6-9 hónapon belül jelentős keresleti piac alakulhat ki. Ez pedig a felvásárlási árak, majd annak következtében a fogyasztói árak jelentős emelkedéséhez vezethet. Az akkori figyelemfelhívás beigazolódott - mutat rá a közlemény. 

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleménye teljes terjedelmébenITT olvasható!

    A múlt év augusztusi kilogrammonkénti 79 forintos felvásárlási ár decemberre meghaladta a 90 forintot, idén júniusra pedig elérte a 95 forintot. Ehhez igazodva a terméktanács elnöksége legutóbbi ülésén megemelte a tej felvásárlási alapárának éves átlagára vonatkozó prognózisát.

    Lukács László felhívta a figyelmet: ennek fényében időszerű volna újra megvizsgálni az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója csökkentésének lehetőségét, ezt már korábban is javasolta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
(felhasznált forrás: elemzeskozpont.hu, MTI, kép forrása: tejtermek.hu)